محسن
محسن همایونی

طراحی، پیاده‌سازی، مدیریت و راه اندازی سازمان‌ یا واحد فروش مشاور، مدرس و توسعه دهنده کسب و کار مشاور و مدرس فروش و بازاریابی دارای مدرک MBA (فوق لیسانس اجرایی) در زمینه تبلیغات و بازاریابی دارای مدرک DBA (دکترای اجرایی) در زمینه مدیریت، توسعه و بهبود کسب و کار عضو رسمی انجمن راهبردی ایران عضو رسمی باشگاه مدیران ایران عضو رسمی کمیسیون بهبود و توسعه‌ی کسب و کار اتاق بازرگانی اصفهان
همین حالا با من تماس بگیرید.

ورود | ثبت نام
صفحه اصلی | دانلودها | آموزش مجازی | فایل‌های صوتی آموزشی | فایل صوتی چگونه یک مذاکره حرفه‌ای داشته باشم؟- فصل هشتم

فایل صوتی چگونه یک مذاکره حرفه‌ای داشته باشم؟- فصل هشتم


مبلغ قابل پرداخت: رایگان

برای دانلود وارد شوید

معمولا افراد در آغاز کار با مهارت‌های مذاکره آشنایی ندارند آنها تازه وارد دنیای کسب و کار شده‌اند و نمی‌دانند تکنیک‌های مذاکره چه نقش مهمی در پیشبرد کارشان خواهند داشت آغاز کسب و کار در واقع آغاز صدها مذاکره است .

این فایل در مورد 2 موضوع صحبت می‌شود که :

1ـ بخش اول در مورد نقطه ترک مذاکره می‌باشد:

2ـ بخش دوم اشاره ای به بحث های عاطفی:

وقتی ما در موقعیت‌هایی قرار می‌گیریم که فکر می‌کنیم حرفه‌ای شده‌ایم دیگر برایمان سخت می‌شود که مذاکره را ترک کنیم و ترک مذاکره یکی از مهارت‌های مورد نیاز یک مذاکره کننده است. 

مذاکره کردن کار سختی نیست و با کمی تمرین و کتاب خواندن می‌شود مذاکره کردن یاد گرفت ولی مذاکره نکردن کار سختی است .

در شرایطی باید مذاکره را ترک کنید و پیشنهاد می‌شود که ترک کنید:

به طور مثال ما با یک مجموعه‌ای مذاکره کرده‌ایم و نمی‌توانیم ترک مذاکره کنیم چون با این فرض هستیم که ما خیلی زمان گذاشته‌ایم یا اینکه من خیلی مایه گذاشته‌ام و این سرمایه‌گذاری‌های زمانی اصلا خوب نیست .

یا اینکه طرف از شغلش ناراضی است به اومی‌گوییم که استعفا دهد اما می‌گوید من 7 سال در این شغل بوده‌ام و از همه انرژی و جوانی خود مایه گذاشته‌ام ، خب درست است ولی نکند این 7 سال دامی شود که آن 17 سال آینده هم خراب شود.

و یک قانون قطعی مذاکره  این هست که هرموقع متوجه شدید گزینه بهتری دارید و مطمعن شدید حتما توصیه می‌شود مذاکره را ترک کنید .

نکته‌ی دیگر:

 در بعضی موارد هم اگر شما مذاکره کنید خیلی چیزها را از دست می‌دهید که ممکن است مواردی از این صحبت‌ها هزینه سنگینی در بر داشته باشد و در مورد بعضی موارد نباید مذاکره کرد .

به طور مثال اگر زمان مذاکره طولانی شد بهتراست که مذاکره نکنیم چون زمان خودش هزینه‌ است.

نکته‌ی دیگر:

که باعث می‌شود مذاکره را رد کنیم خط قرمزها است، مذاکره کننده‌ی حرفه‌ای باید حتما مرزهایی داشته باشد وگرنه قربانی استراتژی کالباسی می‌شوید.

استراتژی کالباسی :

مثال یکی به شما می‌گوید حجمی از کالباس را بخورید و شما نمی‌پذیرید ولی اگر همان حجم از کالباس را خورد خورد کند و به شما بدهد می‌پذیرید و می‌خورید که این می‌شود استراتژی کالباسی.

معمولا ما اجازه می‌دهیم قربانی استراتژی کالباسی بشویم چون هیچ خط قرمزی برای خودمان نداریم.

به طور مثال اگر من می‌روم که موبایل خرید کنم حتما باید قبلش هزینه‌ام مشخص شده باشد و دقیقا طبق همان قیمت که پیش بینی کرده‌ام خرید کنم نه اینکه بیشتر و همین مرزها باعث می‌شود ما وارد استراتژی کالباسی نشویم‌ و پیشنهاد می‌شود قبل از مذاکره خط قرمز تعیین کنید و اگر احساس کردید در مذاکره دارید از خط قرمز رد می‌کنید ترک کنید و هنر ترک مذاکره به اندازه خود مذاکره مهم است.

موردی که خیلی ازکارمندان درگیرش می‌شوند در محیط کار:

1ـ استعفای عاطفی

2ـ استعفای حقوقی

در استعفای حقوقی، کارمند استعفا می‌نویسد وسایلش را جمع می‌کند و با تمام همکاران خداحافظی می‌کند و حق و حقوقش را می‌گیرد

می‌رود و دیگر در آن مجموعه هیچ فعالیتی ندارد .

در استعفای عاطفی خیلی مواقع کارمندان در محیط کار خود استعفای عاطفی پیدا می‌کنند و اصلا خوب نیست این مورد خیلی بدی هستش

و طرف حتی ۳ سال است که استعفای عاطفی داده و فقط جسمش در مجموعه کاری خود حضور دارد و عاشق کارش نیست یا حتی ساعت  میزند و نشسته است سرسیستم بازی می‌کند واین مدل استعفا اصلا خوب نیست .

دلایلی که کارمندان استعفای عاطفی می‌دهند :

1ـ دوران رکود:

کارمندان انگیزه خود را از دست می‌دهند و همه‌ی تلاش و انرژی را بیشتر می‌گذارند برای بیرون از محیط کار به جای اینکه تمام تمرکز خود را برای کار خود بگذارند.

2ـ بی عدالتی در محیط کار:

اگر کارمندی در محیط کار خود مدرک تحصیلی، تجربه کاری خود را با همکار خود مقایسه کند و ببنید یکسان است ولی همکارش پاداش بیشتری می‌گیرد و همین مورد باعث می‌شود این بی عدالتی، انگیزه را کاملا پایین بیاورد .

3ـ شنیده نشدن :

یکی دیگر از دلایل استعفای عاطفی شنیده نشدن است که معمولا آدم‌ها دوست دارند دیده بشوند وشنیده بشوند و حتی دلیل بسیاری از خودکشی‌ها بخاطر این است که افراد شنیده نشدند.

نقش بسیار مهم مدیرها در استعفای عاطفی:

مدیران در جلسات و صحبت هایشان با کارمندان خود می‌توانند از استعفای عاطفی جلوگیری کنند یا حتی با سخنان خود باعث شوند کارمندان دچار استعفای عاطفی شوند که در فایل صوتی با مثال توضیح داده شده است .

پیشنهادات برای مدیران و کارمندان درخصوص جلوگیری از استعفای عاطفی:

ـ به مدیران توصیه می‌شود که اجازه بدهند کارمندان خود صحبت کنند و چون کارمندانی هستند که سبک اجتناب دارند و حرف نمیزنند با حرف زدن احتمال استعفای عاطفی کم میشود.

ـ توصیه بعدی به مدیران اینکه به کارمندان خود دید بلند مدت بدهیم و بگوییم قراراست به کجا برسیم تا کارمندان انگیزه داشته باشند .

پیشنهاد برای کارمندان:

ـ در دورانی که استعفای عاطفی دادید و یا می‏خواهید استعفای عاطفی بدهید کمی توجه به توانایی‌های خود کنید و سعی کنید هرجا هستید در هر زمینه‌ای مهارت های خود را بالا ببرید .

ـ از جمع هایی که منفی گرا هستند دوری کنید که انرژي شما را نگیرند.

 

برگرفته از سایت استاد شعبانعلی

 امیداست که فایل صوتی چگونه یک مذاکره حرفه ای اشته باشم؟ در این مسیر راهگشای شما باشد.